motto

Ce este arhitectura?

"... este cel mai mare set de simboluri realizate vreodată pentru a întâlni privirile oamenilor." ( G.K. Chesterton )


"... este sculptură locuită." ( Constantin Brâncuși )


"Numesc arhitectura muzică solidificată." (Goethe în scrisoare către Eckermann -23 martie 1829 )


Bavaria pe bicicletăCastelul Neuschwanstein și arhitectură bavareză 
Într-un cadru idilic, deasupra lacului Alpsee, în sudul Germaniei, aproape de granița cu Austria, excentricul rege al Bavariei, Ludwig al II-lea începea în 1869 conceperea unui castel desprins parcă din povești.
Fortăreața a fost construită pe o stâncă, exteriorul fiind în stilul romanic al secolului al XIII-lea, din dorința de a imita cât mai bine arhitectura medievală.Exteriorul e conceput inițial nu de un arhitect, ci de un scenograf de la Teatrul Regal, pe nume Christian Jank. Arhitectul Eduard Riedel a procesat mai departe și pus în practică ideile acestuia din urmă. 

Artiștii acelor vremuri au construit 
cu migală turnuri și arcade impresionante.
Arhitectura interioară este caracteristică curentului romantic din secolul XIX. Numai pentru dormitorul regelui, sculptat în întregime în lemn, au muncit 14 tamplari timp de 4 ani și jumătate. Chiar în acest dormitor de la Neuschwanstein, regele a fost declarat oficial nebun în data de 8 iunie 1886.- Pe 5 septembrie 1869 se pune piatra de temelie a acestui castel care avea ulterior morții regelui să fie numit Neuschwanstein.
- Abia în luna mai, 1884, regele se mută pentru prima dată în camerele terminate ale castelului.  După foarte puțin timp, în iunie 1886 Ludwig al II-lea este declarat nebun și inapt pentru a guverna. În 6 zile e găsit mort în lacul Starnberg, împreună cu psihiatrul său, moartea sa rămânând o enigmă până în ziua de azi. 


Deschis publicului la doar șapte săptămâni după moartea lui Ludwig al II-lea, în 1886, castelul pitoresc Neuschwanstein, cel mai celebru din Germania, face parte dintre cele mai vizitate locuri de gen din Europa, cu 1,3 milioane de vizitatori pe an. Singurul candidat al Germaniei pentru lista celor sapte noi minuni ale lumii, figureaza printre cele 21 de finaliste ale concursului.Paradoxul face ca acest locaș destinat a fi un loc privat și retras pentru o singură persoană acum să fie călcat de 12000 de picioare zilnic.


Devenit rege al Bavariei la vârsta de 18 ani, Ludwig al II-lea și-a pierdut repede interesul pentru politică, devenind chiar excentric, ocazie propice pentru a construi trei castele impunătoare: Neuschwanstein, Herrenchiemsee și Linderhof. Mai jos e o vedere a castelului Hohenschwangau, (aflat în apropiere, la o altitudine mai joasă) în care a copilărit regele.


Vedere de pe o fereastră Neuschwanstein înspre Hohenschwangau

Ca fapt divers, întreaga vale e bine pregătită să facă față turiștilor. Încântarea maximă e că această promenadă se poate face și pe două roți, fiind prezente zeci de trasee care coboară și urcă la diverse altitudini, ducând atât spre obiective naturale, panorame, deschideri de perspectivă, dar și spre atracții arhitecturale.


Chiar coborând în realul omului de rând, se pot savura rusticul cu motivele sale florale, lemnul și detaliile rafinate ale arhitecturii bavareze.( fotografiile sunt realizate de Andrei Carp fiind protejate de drepturile de autor)

Niciun comentariu: